Svenska snokar

Created on by John Jonasson

Här är mina erfarenheter av snokar, blandat med fakta jag hittat på diverse sidor. Det är svårt att hitta information om snokar.
Vår snok finns i hela Skandinavien och kallas också för vanlig snok och vattensnok, för att den lever nära vatten.

Sedan jag började att fotografera och studera snokar har jag lärt mig mycket om dem. Man skulle kunna tro att det skulle stå mycket på nätet om dem, men icke.

Alla snokar har sin egen personlighet, precis som andra djur och människor har. Snokarna har två försvar, jag skulle inte vilja kalla dem för försvar. Det första är att de har en körtel vid sin anal där de sprutar ut ett väldigt illaluktande gulaktigt sekret. Det ska visst vara svårt att få väck på kläder, men har, tur och väl, inte haft erfarenhet av det. Däremot har jag ofta fått det illaluktande sekretet på mina händer.

English

Snok
Snok-Grass snake

Det andra så kallade försvaret är att spela död, det är för att inte trigga jaktinstinkten hos rovdjuren. Då öppnar de munnen helt och låter tungan hänga utanför. Jag kan inte tänka mig att det gör någon skillnad, men tydligen gör det det, på vissa rovdjur iallafall.

Fåglar bryr sig nog inte om att de spelar döda. Men när det gäller katter, som faktiskt är en av snokarnas värsta fiende kan det hjälpa. Även igelkottar äter snok.

Jag har fångat snokar som inte har visat någon rädsla alls, det gäller främst de större, äldre snokarna med mer erfarenheter. Alla snokar som jag fångat för att kunna fotografera dem, har blivit väldigt lugna efter en stund. Jag håller dem försiktigt och klappar dem och låter de ringla i mina händer. Jag låter de även lukta på mig, även min andedräkt, kanske de känner igen mig om jag fångar dem igen. I bara ett fall, när jag fångade två snokar så spelade de döda hela tiden, då släpper jag dem.

Snokar är inte aggressiva, och de har inga huggtänder heller, vilket jag tyckt är märkligt. Det kan vara så att de inte behövs i vatten, då snokarnas främsta föda är fiskar och groddjur.

Snokar har väldigt bra syn, de ser dig på tre-fyra meters avstånd. Och eftersom de är väldigt skygga ringlar de sig lugnt sin väg tll tryggheten. Snokarna ligger inte gömda som man kan tro. Nej, det ligger öppet av två skäl. De får mer värme av solens direkta strålar, och så har de full kontroll på omgivningen.

Snok
Snok-Grass snake.

Tyvärr är snokarna på tillbakagång i Sverige. Dels för att fler och fler gödselstackar försvinner, deras favoritplatser att lägga sina ägg i för att det är varmt. Och sedan att människan exploaterar områden där snokarna håller till. Snokarna lägger mellan 15-30 ägg En snok blir mellan 25-28 år gammal, om den klarar sig från rovdjur och annat farligt. Honorna blir större än hannarna, och längden ligger på cirka 140 centimeter, men det finns de som är två meter långa!

Alla ormar och groddjur är fridlysta i Sverige, och det är olagligt att både döda eller förstöra deras habitat. Ormskräck som många människor har kommer ända ifrån barndomen då föräldrarna varnar sina barn för ormar. Det förs sedan vidare till deras barn.

Ingen människa har dött av en svensk orm, men är man allergisk mot getingar ska man akta sig för huggormar. De har samma sorts gift men i starkare koncentration, som den har i saliven, men deras små tänder har svårt att tränga igenom människohud. Sedan är det ett svagt gift som är till för att bedöva bytesdjuren med. Snoken är den enda ormen som tål paddans gift, så utan snok översvämmas vi av paddor!

Snokar kan leva tillsammans med huggormar, och är man inte säker på sin sak ska man inte ta i en orm i tron det är en snok. Snokar är svarta, men finns även i andra färger. De har två teckningar ovanpå huvudet, i gult eller vitt. men det finns snokar som saknar teckningar. Och är de då svarta så kan det av en snabb anblick vara svårt att avgöra viken art det är. En snok eller en svart huggorm? Huggormarna är betydligt mindre, mellan 60-65 centimeter lång och deras pupiller är svarta och vertikala. Snoken har runda pupiller.

Vi har även en snok till i Sverige, hasselsnoken, Även kallad Gotlandssnok. Från början fanns hasselsnoken bara i ett litet område i Småland, men inplanterades på Gotland, och är nog enda stället där den lyckats överleva. Hasselsnoken kräver egentligen varmare klimat än vad vi har i Sverige, men det är en inhemsk art. Hasselsnoken äter andra ormar, både snokar och huggormar!

Snok
Snok-Grass snake.

Bildspel-Slideshow

 

Här är foton på snokar jag fotograferat-Here are photos of grass snakes I photographed ►Snokar-Grass snakes

Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this


Comments are closed.