Snokarnas paradis räddat

Som jag berättade i tidigare inlägg,►Kommunens förödelse av naturen◄ hade kommunen varit vid Snokleden, eller Hammarslundsvallen och röjt. Bland annat hade snokarnas äggläggningsplatser skövlats. Jag kontaktade först natursamordnaren Hans Cronert som jag även skickade bilder till. På kommunen ville ingen känna till att någon anställd hade varit där. Jag besökte Snokleden förra helgen, och inget hade gjorts.

Så igår ringde jag länsstyrelsens djuravdelning och gjorde en anmälan. och Kristianstadsbladet. Då tog det fart. Representanter från både kommunen och länsstyrelsen var vid Snokleden och inspekterade. Då plötsligt kom de på kommunen ihåg att de hade varit där och som de säger, snöröjt. Jag hade fotograferat av de tydliga spåren efter en hjullastare och skopan.

Visst, jag nöjer mig med det svaret, även om det “råkat” röjas en massa vegetation och snokarnas äggläggningsplatser. Den fina och engagerande kvinnan på Kristianstads medborgarcenter, Camilla hade verkligen gjort ett storjobb och kontaktat många personer. Hon ringde mig igår eftermiddag och berättade att de skulle sätta grindar på varje sida av leden som öppnas med en specialnyckel.

Men visst är det tråkigt att det ska behöva gå så långt som en anmälan… Kristianstadsbladet har gjort en artikel om ärendet idag, där står att läsa att de inte vet hur det blir med återställningen av deras habitat. Chefen för länsstyrelsens avdelning ringde mig idag och berättade att snokarna är inte “lika fridlysta” som huggormarna. Med andra ord får man skövla deras bo, men inte döda dem.

Är inte det i princip samma sak? Man hindrar dem från att föröka sig och säkra nästa generation av snokar. Men allt som allt är jag nöjd med att de äntligen tagit detta på allvar och ska skydda snokarna och deras habitat. Ett stort tack till Camilla på Kristianstads medborgarcenter, och Hans Cronert som säkert arbetar på en bra lösning för snokarna.

English

Från dagens Kristianstadsbladet
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

16 Responses to Snokarnas paradis räddat

 1. Härligt, hoppas nu att det ordnar sig

 2. Så bra om det kan ordna sig. Har aldrig hört talas om olika grad av fridlysning. Stämmer verkligen det? Antingen är väl en art fridlyst eller så är den inte det? Att det finns olika grader av rödlistning är ju en sak, men att fridlysta arter hade olika grader, det var nytt för mig.

  • Jag tror det var något han sa för att inte behöva gå vidare med en anmälan. Jag har aldrig heller hört talas om det. Enligt mig och många andra är snokarna mest utsatta just för att de lägger ägg och är beroende av bra platser som är varma att lägga sina ägg i. För var det vanligt med snokar ända upptill Luleå, men efter hand som gödselstackarna minskade, minskade även snokarna i antal.

   • Här i Sörmland tror jag vi har hyggligt med snok fortfarande. Jag ser på somrarna hur den simmar i vattnet fram och tillbaka ofta. Den ringlar förbi huset då och då också. Jag tror vi har både vanlig snok och hasselsnok. Jag håller mig gärna en bit ifrån när de kryper fram och de kryper gärna undan när vi människor kommer gående.

    • Snokar är väldigt skygga och har bra syn. därför är det svårt att se dem om man inte letar. Hasselsnoken är sällsynt och jag har aldrig sett någon. De äter gärna andra ormar, både huggormar och sin egen art, mindre hasselsnokar.

     • Jag ska vid tillfälle leta rätt på kort på hasselsnoken, om det nu är det. Den går ju att förväxla med en brun variant av huggorm. Men de har ju olika ögon. Vi har huggormar också av olika storlek. De är lite slöare på att flytta sig när man kommer. Snokarna rinner ju iväg på nåt vis.

 3. Undrar detsamma som Anna. Det kan inte vara sant. Du får en guldstjärna för din insats! Hoppas grindarna kommer upp så fort som möjligt.

 4. Bra jobbat där! Det är inte lätt att slåss mot “väderkvarnar”. Keep up the good work! 🙂

 5. Ett stort grattis! Du gjorde en viktig insats!

 6. Lyckliga snokar som har dig som företräder dem 🙂 Det är skam att det ska behövas en anmälan innan nått händer, men ibland är det nödvändigt 🙂

  • Ja, det är det verkligen. Jag var nere och fotade snokar idag och träffade massor av människor som jag pratade med.Alla säger samma sak och har sett hur de röjt överallt. Kul att så många är intresserade, så jag fick prata mycket om hur snokarna lever och har det och att de är viktiga i näringskedjan, bland annat. Det stannar alltid folk och är nyfikna och vill fota dem. Alla säger att det är fina djur, även de som är lite rädda för dem de vet att de är viktiga.