JO anmälan uppmärksammas – JO notification is noticed

För några veckor sedan gjorde jag en JO anmälan mot Kristianstads kommun, och även länsstyrelsen i Kristianstad/Skåne. För ett par veckor sedan ringde SVT Radio P4 Kristianstad, och frågade om de kunde intervjua mig. Självklart jag ställde upp, det handlade ju om de fridlysta snokarna som håller på att utrotas av Kristianstads kommuns natur avdelning! Ja, ni läste rätt, kommunens naturavdelning! 😥

Just snokar är känsliga på grund av att de lägger ägg, och de behöver varma platser för att äggen ska utvecklas. Deras favoritplats att lägga sina ägg i är gödselhögar som är varma. Men det blir färre och färre av dem. Även komposter i trädgårdar är utmärkta, men eftersom många människor är rädda för ormar så förstör de tyvärr äggen. Det finns föreningar att ringa som kommer och hämtar äggen.

De här är fotona från i våras, när snokarna varit vakna i några veckor. Som ni ser på bilderna är de väldigt lugna. Snokar är inte aggressiva eller farliga för varken människor eller husdjur. Lyssna gärna på när radion intervjuade mig. Länk i bilden längst ner.

A few weeks ago I made a JO notification against Kristianstad municipality, and also the county administrative board in Kristianstad/Skåne. (JO-The Parliamentary Ombudsmen) A couple of weeks ago SVT Radio P4 called Kristianstad, and asked if they could interview me. Obviously I put it up, it is about the protected grass snakes who are being extinct by the Kristianstad municipality’s nature department! Yes, you read correctly, the municipality’s nature department!

Just sneaky are sensitive because they lay eggs, and they need hot spots for the eggs to develop. Their favorite place to lay their eggs in manure piles that are hot. But there will be fewer and fewer of them. Even the composts in the gardens are excellent, but as many people are scared of snakes they unfortunately destroy the eggs. There are associations to call who come and pick up the eggs.

These are photos from last spring, when the grass snakes have been awake for a few weeks. As you can see in the pictures, they are very calm. Grass snakes is not aggressive or dangerous to people or pets. Please listen to the radio when interviewed me. Link in the picture at the bottom. The interview is in Swedish.

Tidigt på våren vaknar snokarna och samlas för att hjälpa varandra att snabbare få upp värmen och energin-Early in the spring, the grass snakes wake up and gather to help each other get up the heat and energy more quickly.
När man håller en snok ett litet tag, blir de nästan som de är tama. Jag sträckte ut handen till snoken…-When you hold a grass snake for a while, they become almost like they’re tame. I stretched out my hand to the grass snake…
…och snoken kröp upp i min hand!-…and the grass snake crawled up in my hand! 🙂
De gillar att krypa in i mina jackfickor. Varmt och skönt där-They like crawling into my jackpockets. Warm and nice there. 🙂
Jag brukar låta dem ligga i min ficka en stund, innan jag vill fota dem mer-I usually let them lie in my pocket for a while before I want to shoot them more.

Klicka på bilden för att läsa och lyssna på intervjun-Click on the image to read and listen to the interview. (In Swedish)

Sveriges Television Radio P4-Swedish Television Radio P4.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

16 Responses to JO anmälan uppmärksammas – JO notification is noticed

 1. You are the champion of snakes, John, doing your best to save them – and the snakes are so grateful that they want to hug you (crawling into your pockets)!

 2. Genom dig har jag ju lärt mig att tycker om snokar men jag tror att de flesta skulle bryta ihop med tanke på att ha en snok i jackans innerficka 😉 Bra kämpat att du fick både tidningen och radion att engagera sig!

 3. Jag är inte så förtjust i ormar även om jag inte är regelrätt rädd. Snokar har jag inga problem med – okej, jag vill inte ha dem i jackfickan i och för sig 😉 – men huggormar ogillar jag storligen. Mest för att de envisas med att bita min hund (saligt hädangången numera – inte på grund av ormbett). Här har vi kopiösa mängder med huggorm vilket är lite frustrerande när en vill vistas i naturen.
  Synd att de inte tänker till en gång till från kommunens sida. Jag jobbar själv i en kommun (med helt andra frågor i och för sig) så jag vet hur trögt det kan gå med tänkandet 🙂

 4. Du gör ett fantastiskt jobb för snokarna ! Heja dig !!!! 🙂

 5. Bra jobbat! I något av dina tidigare inlägg såg jag kommunens kommunens “lövhögar”. Suck alltså..
  Har du/kommunen testat att snacka med den lokala ridskolan (eller privststall för den delen)? De kan vara pigga på att bli av med spån/halm från dynghögen. (Det skulle ju generera lite större högar
  Fast, jag är ju ingen expert på det här.. och du har nog testat det mesta.

  • Tack. De använder torv där istället för spån. Har pratat med kommunen om det, men då måste man lägga gödselhögarna där snokarna finns, och det går de inte med på. Det behövs inte så mycket om det är gödsel, för de håller värmen bättre, och flera honor lägger ägg i samma högar, men de kan lägga upp till 30 ägg.

 6. Så fina foton på snokarna John och underbart jobbat med radion! Tack för att du delar med dig 🙂 Vad roligt att vi naturfotografer försöker och kan göra skillnad i naturen!!! 🙂

  • Tack Annica. 🙂 Ja, det är skönt att vi är en skara som bryr oss om djur och natur. Man måste uppmärksamma det som är fel, och försöka att vara outtröttlig, även när det känns hopplöst.

 7. Så bra att du fått radion att uppmärksamma frågan. Jag har lärt mig jättemycket om snokar genom att läsa din blogg. Snokar är facinerande djur och de behövs verkligen i vår natur. Fortsätt att kämpa. Vad skulle kommunens maktmän säga om någon kom och körde en grävmaskin rakt genom barnens rum? Det är ju vad kommunen har gjort med snokarnas barnkammare!

  • JO anmälan är nog något som medier bevakar, och Radio P4 tyckte visst att det var värt att uppmärksammas. 🙂 Jag fick ju också äntligen svar från den ansvariga utredaren från länsstyrelsen som ville veta den exakta platsen där snokarnas äggläggningshögar ska vara. 🙂

   • Bra. Hoppas Länsstyrelsen gör sitt jobb hos er. Här är de tyvärr rätt korrupta och har andra intressen än att skydda natur. Det är sorgligt för vi har så mycket fin natur som är skyddsvärd.