Naturum Kristianstad – Vattenriket

Created on by John Jonasson

“Detta är min berättelse om Naturum – Vattenriket i Kristianstad. All text och alla foton i denna sida är skapad av mig och mina erfarenheter av denna fantastiska plats. Fakta är hämtade ur Kristianstad vattenrikets hemsida. Vid frågor eller om ni har några synpunkter går det bra att kontakta mig. Min e-mejl står längst ner på denna sida. Hoppas att ni får en fin och underbar upplevelse på Naturum och alla platser runtomkring som finns att besöka! Jag kan verkligen rekommendera alla då jag besökt dem ett stort antal gånger och alltid fått nya upplevelser då jag varit där! Lycka till! :)”

Kristianstad är en unik plats naturmässigt. Här finns många våtmarker som inhyser många olika arter av djur. Naturum som invigdes 2010 är ett välbesökt natur center som innehåller många fantastiska saker, såsom den berömda Opteryxen, en “biograf” med film animeringar av naturen i Kristianstad, både ovan och under vatten, verkligen värt ett besök! Man kommer till Naturum från två håll. Den ena från den stora parkeringen, och den andra från tivoliparken som ligger precis i utkanten av själva Kristianstads centrum.

English

Bron till Naturum från parkeringen
Bron till Naturum från parkeringen
Bron till Naturum från tivoliparken
Bron till Naturum från tivoliparken
Naturumbron när det är sommar och grönt och skönt. 🙂

Det första du ser när du kommer från parkeringen är framsidan av Naturum, denna fina arkitektritade byggnad.

Naturum framsida
Naturum framsida
Naturum vattenriket, Kristianstad med trapporna ner till bassängen. Här brukar folk sitta och mysa.
Naturum-bassängen som finns framför Naturum. Här brukar uttrarna ha sin uppvisning på vintrar och tidiga vårar. Runt om brukar det sitta folk och läsa, eller bara ha det skönt. 🙂

Bakom naturum finns en sjö med en liten ö. Där brukar grågäss häcka.

Den vackra Naturum-sjön med den lilla ön.
Naturum vattenriket, Kristianstad. Tagit från andra våningen.

Naturum har fått en ny restaurang/Café, Café Årum. Här serveras bara lokalt producerade produkter! 🙂 Foton från restaurangen kommer, om jag får tillåtelse att fotografera. 🙂

Nya skylten med Naturum vattenriket med den nya restaurangen, Café Årum

Strax utanför dörrarna på Naturum finns en bassäng där det brukar vara allehanda uppträde av orkestrar och andra aktiviteter. Vintertid har bassängen övertagits av uttrarna som showar omkring, jagar fisk och leker, inte ett dugg skygga för människor, det är både kul och fascinerande att se. Runt omkring bassängen finns det också sittplatser som är mycket populära bland folk som vill komma bort från stressen och njuta i solen och vid “uttertid” se uttrarnas uppvisning.

Utter i Naturum
Utter i Naturum

Öppettiderna för Naturum är väldigt generösa!

Öppettiderna är väldigt generösa. Även en del storhelger har dom hållit öppet, såsom påskhelgen 2016
Öppettiderna är väldigt generösa. Även en del storhelger har dom hållit öppet, såsom påskhelgen 2016

Nu är det dags att besöka Naturum inomhus. Entré finns på bägge sidor där den ena sidan har en naturlig sluttning uppåt så att rullstolsbundna och andra rörelsehindrade personer ska kunna ta sig in utan att behöva besväret med trappor, därav den fina svängda bron så om man kommer från tivoliparken eller parkeringen så spelar det ingen roll! Naturum är en plats för alla!

Naturum Entré
Naturum Entré

Det första du ser är receptionen som är bemannad av underbar personal som verkligen är både intresserade och insatta i naturen runt Naturum, våtmarkerna och naturen runt Kristianstad som består av många fina och unika platser att besöka. Fråga personalen, dom vet! 🙂

Receptionen
Receptionen

När du väl är inne i Naturum så har du en fin, rolig och givande tid framför dig. Höjdpunkten är nog opteryxen som är som en biograf som visar film av naturen runt Kristianstad, både ovanför och under vattnet. Det är en fantastiskt välgjord animation som verkligen upplevs som verklig med skakningar och rörelser beroende på vilket “fordon”, flygplan eller ubåt. Rekommenderas starkt, jag har själv “åkt” ett par gånger och upplevelsen är underbar. Där finns också ett akvarium med fiskar och växter ifrån vattnen runt vattenriket, så du kan se både fiskarna och växterna samtidigt på nära håll. Det ska finnas minst 38 olika fiskarter i vattenrikets sjö- och åsystem, vilket inte är litet! Den största fisken är malen som är en av världens största sötvattenfiskar som också lever i Helge Å. Den största malen som fångats i Sverige vägde 180 kilo och var 3.6 meter lång, ingen liten fisk! 🙂 Naturum har en  modell av en mal i naturlig storlek.

Akvarium med fiskar från vattenriket
Akvarium med fiskar från vattenriket

I vattnen finns många småkryp, över 60 olika arter, inget man tänker på när man badar, men forskare har hittat inte mindre än 4000 småkryp på en enda kvadratmeter! Även småkrypen är viktiga för balansen i naturen då det är många fiskar och andra djur som lever av dem. Naturum har en konstgjord damm där dom samlar in småkryp från Helge å som man sedan kan se på nära håll, vilket är i stort sett omöjligt ute i det fria. Dammen är väldigt populär bland barn och dom lär sig också att även dom minsta djuren har stor betydelse ute i naturen, vilket inte många tänker på.

Damm för småkrypen som finns i vattenriket
Damm för småkrypen som finns i vattenriket

Interiören i Naturum är utformad för både vuxna och barn, men visst blir vi vuxna barn när vi besöker naturum? Iallafall jag. 🙂 Det är verkligen intressant där inne, och även om jag besöker stället nästan dagligen blir jag aldrig trött på något, tvärtom, jag brukar ta en runda varje gång jag är där, titta på insekterna i dammen, läsa om dom olika projekten och något som jag uppskattar, en tv skärm där du kan trycka på en knapp med en viss fågel och sedan få både se den och höra hur den låter, väldigt uppskattad!

Tryck på en knapp och se fågeln och dess läte
Tryck på en knapp och se fågeln och dess läte

Som sagt, Naturum är utformad för både vuxna som för barn, och personligen tycker jag att stället är fantastiskt för barn. Dom får en annan syn på naturen än vi vuxna fick som barn och blir mer naturmedvetna. Det blandas information med lek, barnen uppskattar djuren och naturen på ett annat sätt än att bara läsa om den, nu får dom uppleva den på nära håll och får ett begrepp om hur det är, vilket kan vara svårt av att bara läsa om det. Barnen har en egen pysselhöna där dom bland annat kan rita, och många av barnen ritar djur som dom sett på Naturum, det är en stor upplevelse för ett litet barn att besöka Naturum. 🙂

Pysselhörna för barnen
Pysselhörna för barnen (även för vuxna)

Naturum har också ett antal tubkikare som man kan kika över området utanför, se fåglar, uttrar och andra djur som lever eller uppehåller sig runt om Naturum, ett uppskattat inslag.

Kikare att se ut över Naturums våtmarker
Kikare att se ut över Naturums våtmarker

Efter alla strapatser och upplevelser, eller att man bara vill ha en lugn stund, finns det en myshörna man kan ligga och slappa i, kanske läsa någon bok och lyssna på fågelkvitter som ljuder genom högtalarna.

Myshörnan
Myshörnan

När man vill “åka” i operyxen, fråga något eller som jag, ha en fin pratstund med den trevliga personalen så finns dom tillgängliga vid receptionen, om det inte är högsäsong, då dom har det väldigt jäktigt. Jag brukar ha för vana att när jag kommer till naturum, gå in och fråga om uttern, kungsfiskaren eller något annat djur har setts, och dom brukar ha koll, tack för alla trevliga besökare som ger information till personalen där som verkligen hjälper till. Jag har haft många trevliga pratstunder med värdinnorna och värdarna, dom är väl trötta på mig och mitt ständiga pratande! 😀

Värdinnorna Sussie och Anna
Dom trevliga värdinnorna Charlotta och Anna

Naturen runt omkring Naturum är fantastisk och där finns många djur arter, däribland flera fågelarter, vatteninsekter, fiskar och dom senaste åren finns där också uttrar som är väldigt populära! Många människor stannar till och spanar ut över våtmarkerna, bara synen är mäktig, och man kan inte tro att man är i princip mitt i en stad!

Utsikt över våtmarkerna från Naturum
Utsikt över våtmarkerna från Naturum
Utsikt över våtmarkerna från Naturum
Utsikt över våtmarkerna från Naturum

Ska man utforska naturen runt Kristianstad är Naturum en utmärkt plats att utgå ifrån. Linnérundan som sträcker sig 6 km. Den går bland annat förbi kanalhuset där man kan se kungsfiskaren och andra fåglar och fortsätter till Isternäsets strandängar och vidare till Lillö borgruin, som man även kan besöka inuti, nyckel finns att låna på Naturum. Lillö borg har en intressant historia och var en mycket strategisk plats under krigen mellan Svenskarna och Danskarna, Kristianstad anlades från början som en försvarsfästning tack vare sina våtmarker som på den tiden var ett försvar. Idag försvarar vi våtmarkerna, så rollerna är ombytta. Svenskarna intog som bekant Skåne och det var den Svenska kungen, Karl X som beslutade att riva den så att den inte skulle falla i Danskarnas händer igen.

Lillö borguin
Lillö borgruin

Ett besök på naturum är verkligen att rekommendera! Kommer ni med tåg till Kristianstad är det bara 5 minuters gångväg till Naturum och en stor upplevelse!

Några platser jag rekommenderar är dessa med en väldigt fin utsikt.

Alla panorama bilder fungerar också som länkar till platserna. Klicka på bilderna och du får fram en informationssida om just det området.

Utsikten över våtmarkerna och hammarsjön från fågeltornet i Norra Åsum
Utsikten över våtmarkerna, Åsums ängar och hammarsjön från fågeltornet i Norra Åsum. Här är soluppgångarna fantastiska och fågellivet stort.
Utsikten över Hammarsjön till Norra Åsum från hammarleden
Utsikten över Hammarsjön till Norra Åsum från Hammarleden
Utsikten över Karpalundsdammarna ifrån gömslet
Utsikten över Karpalundsdammarna ifrån gömslet. Här kan du se flera fågelarter, bland annat brun kärrhök som häckar här.
Utsikten över Kristianstad från Lillö
Utsikten över Kristianstad från Lillö
Utsikten över Araslövssjön från fågeltornet på Lingenäset
Utsikten över Araslövssjön från fågeltornet på Norra Lingenäset. Här är ett rikt fågelliv. Större hackspett visar gärna upp sig, liksom ekorrarna!
Första utsikten över Hercules efter gångstigen
Den första utsikten man ser över Hercules efter gångstigen som bara är en liten del av detta fina naturreservat. Här häckar bland annat rördrommen!
Utsikten över Håslövs ängar sett från fågeltornet på halvön
Utsikten över Håslövs ängar sett från fågeltornet på halvön. Artrikedomen här är stor där du kan se rödspov, storspov, sånglärka och många fler arter!
Utsikten över Hammarsjön från fågeltornet på Håslövs ängars halvö
Utsikten över Hammarsjön från fågeltornet på Håslövs ängars halvö
Utsikten över våtmarkerna och Hammarsjön från fågeltornet i Ekenabben
Utsikten över våtmarkerna och Hammarsjön från fågeltornet i Ekenabben
Utsikt från Balsberget över Råbelövssjön
Utsikt från Balsberget över Råbelövssjön. Besök också grottorna som passeras på vägen upp till utsikten.

Hitta hit

 

Text & foton © John Jonasson

Kontakt: john.jonasson@fotobloggarna.se

Information hämtad från Vattenriket Kristianstad

Kontakt

Kontakta Naturum och dess medarbetare

Intressanta länkar

Naturreservat i vattenriket

Fåglar i vattenriket

Besöksplatser

Projekt i vattenriket

Rundvisning inne på Naturum

Webbkameror i vattenriket

Vädret i Kristianstad just nu

Aktiviteter

Naturums program

Vandra i vattenriket

Cykla i vattenriket

Fiska i vattenriket

Paddla i vattenriket

Uttrarna i Naturum

Här kan ni se fler bilder på uttrarna i Naturum

Uttrarna vid Naturum

Uttrarna vid Naturum-2

Fullständiga kartor med GPS funktioner till Vattenrikets besöksplatser i naturen och naturreservaten hittar ni uppe i menyn på denna sajt, under “Hitta till naturen”

Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this


Comments are closed.