Mink vid stranden – Mink at the beach

När vi hade vår träff med fotoklubben igår, var det mycket trevligt. Efter drygt en timme lämnade de flesta medlemmarna platsen, men jag och två andra stannade kvar och ville fota mera. Plötsligt sa en fotokollega, -Titta, det är ett djur där borta! Hon lyste med en ficklampa på en hög med stenar, och där lyste det ett par ögon. Jag blev såklart nyfiken, och var bara tvungen att undersöka vad det är för djur.

Jag fick gå ner i vattnet, mina kängor är vattentäta, men tyvärr så blåste det vågor, så jag blev lite blöt om fötterna ändå. 😆 Jag har en pannlampa med tre lampor på 8000 lumen, så jag såg rätt snabbt att det antingen var en iller eller mink, när jag kom närmare så såg jag att det var en mink. Den var inte speciellt rädd, men säkerligen bländad av min pannlampa.

Dessa foton tog jag med min Sony mobilkamera.  Av förklarliga skäl kunde jag inte ta med min systemkamera, då den satt på stativet och minken hade försvunnit om jag lagt tid på att ta väck kameran och ställa om inställningarna.

When we had our meeting with the photo club yesterday, it was very nice. After just over an hour most of the members left the place, but I and two others stayed and wanted to photograph more. Suddenly a photo colleague, -Look, it’s an animal over there! She shone with a flashlight on a pile of stones, and there was a pair of eyes shining. Of course I became curious, and just had to investigate what it is for animals.

I had to go down into the water, my boots are waterproof, but unfortunately it blew waves, so I got a little wet on my feet anyway. 😆 I have a headlamp with three lights at 8000 lumens, so I quickly realized that it was either a ferret or mink, when I came closer I saw that it was a mink. It was not particularly scared but certainly dazzled by my headlamp.

These photos I took with my Sony mobile camera. For obvious reasons, I could not bring my SLR, as it sat on the tripod. And the mink had disappeared if I spent some time to remove the camera from the tripod and adjust it.

Vem är du? Du bländar mig med din lampa!-Who are you? You dazzle me with your lamp!
Du ser snäll ut, men du skrämde verkligen mig!-You look kind, but you really scared me!
Jag tänkte sova, men nu får jag se mig om efter en ny plats-I was going to sleep, but now I’ll look around for a new place.
Kanske det är lika bra det, vattnet stiger upp i grottan-Maybe it’s just as well, the water rises in the cave.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

13 Responses to Mink vid stranden – Mink at the beach

 1. Oj så snyggt fotat på minken John, jag gillar! 🙂 När jag växte upp så var det skottpengar på minken från fiskevårdsföreningen i alla små lantbyar. Minken tog över och åt upp det mesta av allt kräftbeståndet i åar samt sjöar. Jag kan inte glömma synen när jag var liten och fick jag följa med min pappa som satte ut trädfällor…minken fångades…pappa satte bösspipan i gallret på fångstlådan, minken var nyfiken och nosade på bösspipan…pappa avlossade skottet …jag mådde så himla dåligt…jag älskar djur och tyckte det var så brutalt och hemskt 🙁 Jag kan må dåligt över detta än i dag. När jag var liten så fiskade jag mycket…minken brukade komma och kolla vad jag höll på med…blir det mat till mig också eller bara till dina katter 😀

  • Minken hör inte till den svenska faunan och måste fångas in, för många av våra inhemska arters skull. De äter allt, fågelungar, fiskar, de kan till och med tömma en medelstor damm på kräftor på en vecka! Vi har mink vid naturum, och jag har påpekat att det är viktigt att fånga in dem eftersom vi har kungsfiskare som häckar där, men de tar det inte på allvar, det är ju jobbigt för dem, de måste först söka tillstånd hos länsstyrelsen…
   Det är de så kallade “djurvännerna” som gjort detta genom att släppa ut dem från minkfarmarna i tusentals, det är inte minkarnas fel. Såklart de vill leva.

  • Minken gick hårt åt öringarna i bäcken hemma. Jag var helt införstådd med dem som satte fällor. Samtidigt tyckte även jag att minken var fin när den tittade fram mellan stenarna nedanför kvarnen. Din berättelse väcker många tankar, Annica.
   Ellington

 2. Det går nog aldrig att bli av med minken helt och hållet. Jag håller med dig John, att det är missriktad djurvänlighet att släppa ut minkar i naturen. Annicas berättelse tar också tag i hjärtat.
  Ellington

  • Nej det går inte, och minken är helt oskyldig, den har inte bett att komma hit. Men det är viktigt att fånga in dem, men jag tycker absolut inte att de ska avlivas, myndigheterna får göra något åt att minkarna får en fristad, de har biologer anställda så det borde inte vara något problem. Eller skicka dem till USA där de ursprungligen kom ifrån, om de vill ta emot dem.

 3. Minkar är kul att se även om många är arga på dem. Där vi bor har det funnits minkar länge och maten verkar inte ta slut eftersom vi har många andra fiskande arter i området som också verkar hitta mat år efter år. Bland annat säl och skarv som också tillhör de utskällda djuren som påstås ta all fisk. Varför månniskan anses ha första tjing på naturens mat har jag aldrig fått någon vettig förklaring på. Men minken är som du säger inte hemmahörande från början i svensk natur, så visst kan den ställa till med obalans.

 4. Inte roligt att läsa om minkarna bland kommentarerna men söta är dem. Vi fick sätta minknät för att skydda våra höns. De kryper in i minsta hålet.
  Bilderna är i alla fall kanon bra. Man kunde tro att den är tam. Vilken tur du hade.

 5. Så roligt att du lyckades se och få fina bilder på minken i mörkret. Jag har aldrig sett någon i naturen.

 6. Vilken djäkla tur du hade. Och bilderna blev riktigt bra.

  /Skvitt