Trollsländorna i vattenriket

I Kristianstads vattenrike lever och trivs många arter av olika djur. Det har observerats 260 fågelarter, varav 130 häckar här. Men det finns flera bevingade skönheter. Trollsländorna i vattenriket trivs förträffligt kring våtmarker och sjöar, som det finns mycket av. I hela Sverige har det observerats 64 olika arter av trollsländor. Av dessa är 62 bofasta här, medans två av dem säkerligen kommer att bosätta sig i landet.

Trollsländorna delas in i två grupper, flicksländor och jungfrusländor, och egentliga sländor. Trollsländan är en av de äldsta insekterna, och de har funnits i 300 miljoner år. I hela världen finns det 5680 kända arter. Den minsta har ett vingspann på 18 mm, den största har 190 mm mellan vingarna.

Trollsländan lever som en nymf i vatten mellan en månad till fem år, beroende på vilken art det är. Vuxna trollsländor lever mellan några veckor till flera månader, och inte bara en dag som många tror. Det är en förväxling med dagsländor, som inte är närbesläktade med trollsländor.

Visst är trollsländor vackra insekter! Själv har jag lite insektsfobi, 🙂 men trollsländor påminner inte om insekter, tycker jag.

English

Blodröd ängstrollslända – Fotograferad vid Hercules naturreservat.
Blodröd ängstrollslända – Fotograferad vid Hercules naturreservat.
Trollslända, art okänd – Fotograferad vid Hercules naturreservat.
Trollslända, art okänd – Fotograferad vid Hercules naturreservat.
Blå jungfruslända – Fotograferad vid Karpalundsdammarna.
Blå jungfruslända – Fotograferad vid Karpalundsdammarna.
Sjöflickslända – Fotograferad vid Hercules naturreservat.
Större sjötrollslända – Fotograferad vid Snokleden.
Större sjötrollslända – Fotograferad vid Snokleden.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

10 Responses to Trollsländorna i vattenriket

  1. De är inte helt lättfotograferade, sländorna. Ibland är det bara tji och ibland vilar de verkligen och låter sig fotas. Den blå jungfrusländan har du fått fina bilder på, den är verkligen dekorativ och den har jag också fotat några gånger.

  2. Åh så vackert!!! Trollsländor är enormt fascinerande. Jag är helt tvärtemot dig där, jag är inte så rädd för insekter förutom de som är närgångna, men tycker trollsländor är lite läskiga! Men fina!

  3. John snygga bilder på dessa mycket svårfotograferade flygfän, strålande.

  4. Det var snyggt fotat på de svårfotade sländorna! 🙂 Den blå jungfrusländan är vacker, det är den som jag har i min header 😉

  5. Vi hade en damm på tomten som sländorna älskade. Då kunde jag få så många bilder som helst. Här är det nästan omöjligt. Härligt att du kunde samla på dig så många. Väldigt bra fångat!