Helge å vid Härlövsängaleden

Helge å är en lång å som rinner ut i Östersjön. Den börjar uppe i Småland och fortsätter sin krokiga väg genom ett antal sjöar. Ån har åtta vattenkraftverk, och levererar ungefär 128,7 GWh per år. På vägen till Kristianstad rinner den bland annat genom Osby, Broby och Knislinge. Helge å rinner verkligen som en orm slingrar sig, man kör över den ett otal gånger, bara i Kristianstadstrakten. Den sammanlagda sträckan av ån är omkring 200 km.

Genom city rinner den som en kanal på flera ställen, och förr fanns det även klaffbroar som öppnade sig när större båtar, främst pråmar, skulle passera. Numera är alla broar ombyggda, men på en del platser finns det fortfarande spår efter tiden när de var klaffbroar. Just Helge å vid Härlövsängaleden kan vara svårfotograferad på den sida där det inte finns någon cykelbana. Vägen är hårt trafikerad och vägrenen är minimal. Just från den sidan ser man ån rinna i två grenar, för att sammanstråla till en å.

English

Helge å vid Härlövsängaleden. Vattentornet till vänster, Kyrkan och rådhuset i bakgrunden.
Helge å vid Härlövsängaleden, Heliga trefaldighetskyrkan och rådhuset i bakgrunden.
En av grenarna av Helge å på andra sidan Härlövsängaleden, där den strålar samman till en å.
En av grenarna av Helge å på andra sidan Härlövsängaleden, där den strålar samman till en å.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

4 Responses to Helge å vid Härlövsängaleden

  1. Jag kan bara säga som jag brukar…snyggt fotat med bra text till…Tack! 🙂

  2. Väldigt vackra bilder! Gillar vatten mycket. Du levererar alltid bästa reklamen för din stad 🙂