Redigera foton eller inte

När det gäller att redigera foton eller inte, så råder det delade meningar om det. man kan redigera foton på många olika sätt. Men att redigera dem så att de ser ut som ögat uppfattar dem, så tycker jag är man ska göra det. Kameran “ser” inte som det mänskliga ögat gör. När du till exempel fotograferar i motsol, så söker sensorn upp det mörkaste partiet, och då blir fotot mörkt och färgerna blir inte till sin rätt.

Jag redigerar alla mina foton för att de ska se ut som jag såg dem, inte som kameran ser dem. Jag använder redigeringsprogrammet, Lightroom, som är ett fantastiskt redigeringsprogram. När jag började att fotografera använde jag ett gratisprogram som heter Photoscape. Det är ett mycket bra redigeringsprogram, men man kan inte redigera RAW filer. Jag fotograferar alltid i RAW format, det gör att redigeringsmöjligheterna är oändliga.

Filerna blir visserligen mycket större. JPEG bild ligger på cirka 3MB, medans RAW filerna ligger på cirka 25MB Men med RAW kan man redigera bilderna näst intill oändligheten, speciellt när man vill göra abstrakta foton, som jag tycker om. Men är det “fusk”? Det tycker inte jag, inte heller när man redigerar fotona så att de ser ut som det mänskliga ögat uppfattar dem.

Tvärtom tycker jag att om man inte redigerar dem som man ser det när man fotograferar, så är det ju inte fotona verklighetstrogna. Ett exempel är den fina skäggdopping som jag fotograferade igår. Hade jag inte redigerat fotona hade de inte sett ut som jag såg dem med ögat, eftersom jag fotograferade i motsol, så då blev fotona mörka och färglösa.

Jag redigerade dem så som jag såg dem, men ibland så förstärker jag effekterna, för det är inte alltid man ser det som man vet att de ser ut. Kolla på skillnaderna på dessa foton. Det ena är redigerat, medans det andra har jag inte gjort någonting med.

English

Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

9 Responses to Redigera foton eller inte

 1. Självklart ska man redigera bilderna, precis som vi för i tiden gjorde i mörkrummet. Lightroom är det digitala mörkrummet, det gäller bara att inte förvanska bilder och görs det så tycker jag att det ska uppges.

  • Helt rätt, Roffe. Numera fotar jag allt som går, i HDR, men redigerar dem som ett “vanligt” foto. Men jag tycker att det ser vackert ut i HDR effekt, och det syns också att det är redigerat som HDR. 🙂

 2. Jag tycker absolut att man ska redigera sina bilder, i synnerhet om man fotograferar i råformat. Det man får med sig hem är bara rådata från sensorn och med hjälp av den datan skapar man sig en bild.

  Ställer man in kameran på att fotografera och spara bilderna direkt i jpg blir de även då redigerade, men av ingenjören som designade den inbyggda råkonverteraren i kameran. Då är det bättre att själv få välja hur det ska se ut.

  Att klona bort människor, telefonstolpar och annat som “stör” är en annan sorts redigering som inte är lika självklar att göra. Men det är upp till var och en att dra gränsen för sin bildbehandling och redigering.

  Mina bilder ser inte särskilt ofta ut exakt som ögat uppdattade det, jag drar gärna ifrån och lägger till lite som jag vill för att skapa en, enligt mig, intressantare bild. 🙂

 3. Jag följer en tysk fotoblogg där allt blir redigerat till bristningsgränsen men hennes följare vet om att hon har den utpräglade konstnärliga sidan. Dessutom ser man direkt att verkligheten inte ser ut som på hennes bilder.

  Alla har rätt att göra vad som helst med den egna bilden. Det beror ju på vad man vill visa.
  Du vill återge naturen som du har sett den. Tyskan vill skapa ett fotografiskt konstverk.

 4. Jag glömde fråga, hur har du löst före-efter-funktionen på bilden? Det blev väldigt effektfullt.

 5. Jag tycker det är ok att redigera om det är för att rädda en bild eller för att få fram det ögat ser. Men inte bara för att redigera och lägga till det overkliga.
  Jag är en motståndare till att redigera, men jag förstår bättre nu varför man redigerar. Jag gör det i nödfall, men det kanske är nått jag måste se över för att hänga med i fotovärlden 🙂
  Hur som helst så älskar jag alla era naturbilder.

  • Fotona på gladan i inlägget innan,de blev helt mörka för att det var motsol, men jag fick “måla” på ljus i Lightroom. Visst, det tar tid och kräver tålamod, något jag har lärt mig 😀 Annars hade inte fotona varit alls bra, man såg inte färgerna alls, nästan som en silhuett.