Fotografera och redigera i HDR

Created on by John Jonasson

Jag har fotograferat i några år och lärt mig en massa sedan jag började. Till exempel fotograferade jag i JPEG format, vilket begränsar redigeringsmöjligheterna stort. Idag fotograferar jag alltid i RAW format, det ger en full kontroll att redigera fotot som man vil ha det. Att Fotografera och redigera i HDR är också något jag lärt mig. Många redigerar inte sina foton alls, utan säger att de vill att fotona ska se naturliga ut.

Problemet att inte redigera dem är att kameran ser inte som våra ögon gör. Du fokuserar på en punkt, kameran ställer in sig på just den punkten. Exempel, du fokuserar på ett ljust ställe, medans omgivningen är mörkare, då ställer kameran in sig på det förhållandet. Det blir en snabbare slutartid viket gör att övriga delen av fotot blir mörkare på fotot än vad din ögon ser.

Jag redigerar mina foton i Lightroom, ett fantastiskt bra redigeringsprogram. Där kan man även kompensera för vilket objektiv man använder. Ja, objektivet “förvränger” också motivet. I Lightroom finns en massa olika objektiv med alla brännvidder, vilket ställs in automatiskt när man väljer “Aktivera profilkorrigeringar”

Nu till ämnet, äntligen. 😀 Att fotografera i HDR, som betyder, High Dynamic Range, har jag gjort sedan i fjol våras. Anledningen var en blogg jag följer, där bloggaren och fotografen, ►Ludwig Sörmlind◄ är en mästare på att fotografera och redigera i HDR. Han har även guider till hur man redigerar i HDR, så man får den så kallade, “HDR känslan” på fotot.
Varför fotografera i HDR? Mina HDR foton brukar bestå i tre exponeringar, -2 steg +2 steg och 0, som kameran “ser” fotot. När man  sammanfogar dessa får man det bästa av både de ljusa och mörka partierna. Man ser detaljer i mörkret som man annars inte hade sett. På min kamera, Canon EOS 100D heter det exponeringskompensation/AEB, Automatisk exponeringsvariation. på vissa kameror heter det Gaffling.

Jag kan ställa in min kamera, Canon EOS 100D, att ta tre foto i rad med olika exponeringar. Skalan går från -7 till+7 där -7 är mörkast och +7 ljusast. 0 är den optimala exponeringen för fotot.

exponeringskompensation/AEB Här tar kameran tre exponeringar i rad. Glöm inte att ställa om kameran till flerbilds-tagning och håll in avtryckaren tills alla exponeringar är tagna.

Det finns kameror som man kan ställa in på att ta fem exponeringar i rad. Vill jag ta flera exponeringar än tre, får jag ställa om i AEB inställningarna.

Att redigera “klassiska” HDR bilder, där motiven nästan blir som ett konstverk. Det kräver tid och tålamod, vilket jag inte haft…än. 😀 Jag nöjer mig med att redigera mina HDR foton som vanliga foton. Men de är mycket skarpare och detaljrikare än “vanliga” foton.

Jag fotograferar alltid i RAW format, så det krävs ett redigeringsprogram som kan behandla RAW filer. Jag har Lightroom och Photoshop, men det finns gratis program. Att redigera fotona i “HDR stil” krävs det Photoshop, eller liknande program.

Det är både roligt och enkelt att fotografera i RAW. Det enda man behöver är en kamera där man kan ändra exponeringarna. Ha “M”, Manuell inställd så du kan justera exponeringarna..

Var inte rädda för att fotografera och redigera i HDR, ni kommer snabbt in i det och kommer att bli glatt överraskade av bild kvalitén. 🙂

Här finner ni Ludwig Sörmlinds Guide för HDR ►HDR guide på Svenska

English

Här är en sammanfattning av hur man gör i Lightroom. men det är säkert liknande i andra program.

Efter att du valt dina HDR foton, importera dem till Lightroom
Efter importen, välj markera alla.
Välj foto i menyn, sedan Fotosammanslagning och välj HDR
Kryssa i Justera automatiskt och Automatisk toning. Borttagning. Det sparar tid och är att föredra som nybörjare.
Markera den färdiga HDR bilden och tryck, Framkalla.
När jag gör HDR redigeringar så brukar jag inte ändra de översta inställningarna som är förinställda när man valt automatisk toning och justering.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this


Comments are closed.