Vit gräsand

Idag när jag varit på Tosteberga och fotograferat så tog jag vägen förbi Trolle Ljungby slott och där i dammen såg jag en vit gräsand! Det har jag aldrig sett så jag stannade bilen, tog kameran och gick försiktigt ner mot dammen, ändorna låg uppe på gräset men hoppade snabbt ner i vattnet och simmade utåt. jag tog ett par foton på den vita anden och när jag skulle gå tillbaka till bilen såg jag en vit and till, på andra sidan dammen. Jag Googlade vit gräsand och kom till ett forum där någon också hade sett och fotat en vit gräsand och svaren blev varierande. Några av svaren:

“Ser ut som en Pekinganka – en förrymd tamanka. Parar sig ibland med gräsänder och får avkomma som är helt eller delvis vit. Tamankor är förädlade gräsänder.”

“Vita gräsänder är inte helt ovanliga. I de allra flesta fallen handlar det dock inte om albinism. Sådana fåglar har rödaktiga ögon och dålig syn. De är som regel också svagare och har sämre överlevnadsförmåga. Näbbarna är ej heller gula som jag gissar att din fågel har. Du säger att anden hade svarta (mörka) och därför kan vi utesluta albinism. De vita gräsänder som ses här och var är så gott som alltid friska individer av en vit variant av gräsand och de stammar från början från en naturlig mutation. Därefter har människan gynnat dessa gener genom avel. Dessa fåglar ses framförallt i eller vid fågeldammar i städerna, men kan också uppträda bland vilda gräsänder.”

Det var iallafall kul eftersom man inte sett någon vit and innan och det verkar inte vara ovanligt heller, så kanske märkligt att man inte sett någon innan. Däremot har jag sett svarta gräsänder vid tivoliparken i Kristianstad med dom var bara på besök en sommar.

English
Vit and
Vit gräsand
Vit and
Vit gräsand
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

One Response to Vit gräsand

  1. Snyggt! Jag har aldrig sett en vit and tidigare 🙂