Vigg – fåglarnas punkare

I hela världen finns det mellan 9000 och 10000 fågelarter, och alla är de fina på sitt sätt. Det finns fåglar på alla kontinenter, även där det kan bli mycket kallt. Men fåglarna har en stor fördel, de kan flyga. Till skillnad från däggdjur så måste vi vara anpassade till omgivningen där vi lever. Skulle det komma en riktig köldknäpp så är vi fruktansvärt sårbara, om vi inte har rätt utrustning och kläder. Där har fåglarna en stor fördel, de kan förflytta sig stora sträcker på kort tid.

Och visst är alla fåglar olika, både till utseende och till sitt sätt. En av de häftigaste fåglarna jag vet, är vigg. Den här cool lugna fågel med sin punk-frisyr är bara så fin. 🙂 Jag har varit på Karpalundsdammarna när det stormat ordentligt så att de flesta fåglar lämnat dammen för att söka sig till en lugn vrå. Men inte vigg. De ligger och sover, flytande omkring på dammarna, utan att bry sig. Den har verkligen ett karaktäristiskt utseende. Med tofsen på huvudet och de gula ögonen så går det inte att ta fel på denna fina fågel.

English

Två vigg på Karpalundsdammarna.
Visst har de häftiga “frisyrer”? Punkare. 🙂
Två hannar med en hona till vänster.
De har en härlig självlysande färg på ögonen.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

5 Responses to Vigg – fåglarnas punkare

 1. Härliga bilder John! Jag har alltid undrat över deras lysande ögon, märkligt 🙂

 2. Kul med fåglar som har “frisyrer”. Andra “punkare” som ser roliga ut är sidensvansarna och den pyttelilla tofsmesen, liksom skrakarna (honorna).
  Imponerad av hur många inlägg du hela tiden hinner med att lägga ut, det är knappt jag hinner med att titta på alla. 🙂

  • Det är så mycket att fotografera nu på våren, och jag har hat tur med fåglarna. 🙂

   • Ja, det är spännande, men jag hade nog aldrig lagt märke till den bland alla koltrastar, taltrastar och björktrastar om jag inte vetat vad jag skulle titta efter.
    Trevlig resa du varit ute på. Hoppas du fick många tulpanlökar med dig hem och kanske någon liten edamerost…. 🙂

   • Ja, det är spännande, men jag hade nog aldrig lagt märke till den bland alla koltrastar, taltrastar och björktrastar eller reagerat om jag inte vetat vad jag skulle titta efter.
    Trevlig resa du varit ute på. Hoppas du fick många tulpanlökar med dig hem och kanske någon liten edamerost…. 🙂