Tofsviporna

Några fåglar som verkligen utmärker sig i luften är tofsviporna. De flyger snabbt med tvära kast, och är verkligen svårfotograferade. Tofsviporna är fåglar som tycker om att leka, och de flyger efter varandra med tvära kast. Deras vingar ser gigantiska ut när de är i luften, och de mäter cirka 70cm mellan vingspetsarna. Man ser ingen skillnad om det är en hona eller hane. De ser likadana ut, förutom att honan har en kortare tofs, vilket är svårt att se i luften.

Det är lätt att känna igen dem på långt avstånd, för deras flygstil är verkligen speciell. Det är en flyttfågel som kommer tidigt till Sverige, redan i mars kan man se den. Den är en rätt vanlig fågel i Sverige, men klassas som nära hotad i världen.

Visst är det en vacker fågel. Den ser stor ut i när den flyger, tack vare sina stora och breda vingar. På marken ser den betydligt mindre ut och kan lätt gömma sig i gräset. Kommer du för nära ett bo så flyger tofsviporna efter dig, högt skrikande, tills du är på behörigt avstånd igen.

English

Tofsvipan dök plötsligt upp från ingenstans.
Han flög lågt över marken…
…för att landa.
Upp med vingarna som ett segertecken på en lyckad landning. 🙂
På marken ser de inte så stora ut som när de flyger.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

5 Responses to Tofsviporna

  1. Det är en vacker fågel och fina serie du fotat på den John 🙂

  2. Meget smukke billeder, John!!

  3. Vilka fina rörelser du kunde fånga in. Väldigt fina bilder och en vacker fågel!