Svarttärna på insektsjakt

När jag var vid Hercules dammarna i söndags fick jag syn på en svarttärna på insektsjakt. Tja, de är på insektsjakt för det mesta, och de är verkligen skickliga jägare. De snabba fåglarna gör otroliga snäva kast och det är verkligen svårt att hänga med dem med kameran. Det går inte att förutse åt vilket håll de ska flyga, så du får göra det bästa för att försöka följa med.

När tärnorna kom till Hercules dammarna i början av maj, var de inte stilla en sekund. De var ständigt på jakt, säkerligen hungriga efter den långa flytten från deras vinterbostäder. Numera har den lugnat sig, och man an till och med se dem stå och ryttla över vattenytan.

Svarttärnan är inte så vanligt förekommande i Sverige, de häckar mest i södra Sverige. På Hercules dammarna trivs den bra, gott om insekter och våtmarker som de tycker om.

English

Svarttärnan spanar efter något att äta.
Han får syn på en insekt sittandes på ett vasstrå.
Snabbt är han framme…
…och han fångade den. 🙂
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

7 Responses to Svarttärna på insektsjakt

  1. Oj, vilken bild med svarttärnan som står på näbben i ett vasstrå! Snyggt fångat!

  2. Wow snyggt John! Vilken akrobatik tärnan klarar av och att du lyckades att fånga just ögonblicket med insekten och vasstrået…underbart 🙂

  3. Imponerande att svarttärnan kan plocka upp en insekt från ett vasstrå. Vilken fantastisk bild du lyckades ta där. Det är också imponerande 🙂