Storkar i vattenriket

Det har funnits två häckande vita storkpar i Viby en lång tid, men i år så har ett nytt par börjat häcka. Storkarna i Viby är numera sex stycken, varav ett par av dem stannar året om. Storkprojektet i Skåne startades sedan 1989, och sedan 1993 har det funnits storkar i vattenriket. Storkarna försvann från Sverige 1954, och de lyckade storkprojekten har gjort att många storkar åter häckar här.

Storkarna som stannar här året om är även de som häckat här längst, man ser också en klar skillnad på storleken på deras bo, som de förbättrar varje år. Vit stork är en stor fågel som är över en meter lång och har drygt två meter mellan vingspetsarna.

Det nya paret som börjat häcka här i år är säkerligen avkommor från de storkar som redan häckar här. Storkparet som stannar här året om blir matad med kyckling på vintern. Kanske något av de andra paren också börjar stanna här året om? 🙂 Storkar tycker om att bygga sina bon i närheten av människor. Tror det beror på att storkarna har alltid har blivit bra behandlade av människor. Vi har genom hundratals år sett dem som ett tecken på lycka, och man trodde att ett storkbo skulle skydda huset mot brand.

Notera skillnaden på storkarnas bo. Det första är nytt för i år, det sista har varit här i många år.

English

Det senaste tillskottet av storkar. Första året de häckar här.
Storkarna på detta boet har häckat här i några år.
Det största och äldsta boet. Här har storkarna häckat i många år. 🙂
Tycker den här bilden är så kul. Bägge storkarna lägger huvudet på sned. 🙂
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

3 Responses to Storkar i vattenriket

  1. Fina och roliga bilder! 🙂 Otroliga arkitekter dom är storkarna 🙂

  2. Jättefina bilder. Sista bilden är rolig och det ser ut som om de är nyfikna på fotografen!? 😀

  3. Fint hemma-hos-reportage hos storkarna! Jag håller med Annika om deras husbygge. Jättefin bild den sista.