Smådopping på Karpalundsdammarna

Vid Karpalundsdammarna finns många olika arter med sjöfåglar, vilket ju är naturligt då där finns både vatten och våtmarker. Hit kommer även flera långväga och sällsynta gäster som ägretthägern som jag fotade i fjol. Något jag inte fotat innan var smådopping på Karpalundsdammarna, första gången. Men den har säkert varit där innan utan att jag upptäckt den lilla fågeln bland alla andra fåglar på dammarna. Smådopingen håller till i vattnet hela tiden, utan när den häckar, då måste bygga bo. Karpalundsdammarna är idealiskt för smådopping, då den trivs i våtmarker, med grunt vatten på cirka en meter.

Den vill ha tät vegetation och tillgång till vattenlevande ryggradslösa djur, vilket är dras huvudföda. De bygger sina bon nära strandkanten, och deras bo kan även flyta på vattnet, om det skulle bli översvämning. Det är en fin liten fågel, och jag tycker den är svårupptäckt. När jag fotade den så var det en fotograf där som sa; där simmar smådopping. Och jag kollade i kameran.Den är väldigt svår att se, de har mörka färger på långt håll. Men studerar man dem riktigt, ser man deras fina skimrande röda färg.

English

Smådopping på Karpalundsdammarna.
Visst är de fina. 🙂
Det vita strecket påminner om en indianmålning, tycker jag. 🙂
Ska bli kul om de häckar vid dammarna.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

2 Responses to Smådopping på Karpalundsdammarna

  1. Aldrig hört talas om dem. De är fina och när man vet om den skimrande röda färgen ser man det också på dina bilder. Lustigt med det vita strecket. Tänk vad man lär sig allt i bloggvärlden.