Närbild på en fiskgjuse

På Karpalundsdammarna häckar flera fåglar år efter år. Några av de fina fåglarna är ett par med fiskgjuse. Jag följde de i fjol, och de fick då en unge, kanske det blir två detta året… När jag var på Karpalundsdammarna i söndags fick jag några fina foton på en av dem, och här är en närbild på en fiskgjuse. Visst är de imponerande och majestätiska fåglar. Fiskgjusen kan bygga sina bon flera kilometer från närmsta sjö där den kan jaga, avståndet är inget hinder för den.

På Karpalundsdammarna finns det ingen fisk , men både Helge å och Araslövssjön är bara minuter därifrån, fågelvägen alltså. 🙂 Boet är byggt på en platta som sitter på en hög stolpe. Eon, elbolaget, var där för några år sedan och var tvungen att riva fiskgjusens bo. De ersatte det med det här boet, som fiskgjusen trivs med. När jag besöker fiskgjusen så går jag vägen mot den, och kolar hela tiden på den. När den lyfter ifrån boet och börjar segla omkring över boet så stannar jag och sätter mig ner.

Då cirkulerar den i ett par minuter, och landar sedan på boet. På den tiden har jag fått fina foton, samtidigt som jag inte har stressat fiskgjusen. Det är bägge fåglarna som ruvar äggen, och de är så lika varandra så jag vet inte vem som är vem. När den ena av fåglarna ruvar så antingen jagar den andre, eller sitter i något träd i närheten. Det ska bli spännande att följa dem i år igen.

English

Närbild på en fiskgjuse.
Visst är det vackra och imponerande fåglar!
Fiskgjusen har ett vingspann på över 1.5 meter.
Fiskgjusen rakt underifrån.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

6 Responses to Närbild på en fiskgjuse

  1. Snyggt fångat.

  2. Där fick du den fint! Konstigt nog har jag ibland tagit miste när jag sett den på avstånd och trott att gjusen är en stor trut. I vissa lägen ser den ju ganska smalvingad ut. Men på närmre håll tar man ju inte miste.
    Ellington

  3. Fantastiska bilder! 🙂

  4. Snyggt fångat på bild John! 🙂