Närbild på en brun kärrhök

I Sverige finns det två arter av kärrhökar, brun kärrhök och blå kärrhök. Blå kärrhök finns mest i den norra delen av landet, medans brun kärrhök trivs i den södra delen. Brun kärrhök är större än den blå, den är drygt 50 cm lång och har ett vingspann på 115-145 cm. Blå kärrhök är 30-35 cm lång med ett vingspann på 105-125 cm. Annars trivs bägge kärrhökarna i samma miljö, i närheten av sjöar och våtmarker.

På Karpalundsdammarna, där jag fotat dessa fina kärrhökar, häckar flera par, och de söker sin föda runt dammarna och de störa ängarna. Dess huvudföda är små däggdjur, men den är inte kräsen utan tar även andra byten. Brun kärrhök är en livskraftig fågel i världen, däremot finns det inga uppgifter om ant alet i Sverige. Blå kärrhök anses som nära hitad i Sverige, tror det kan bero på att den bara håller till i den norra delen av kan det där det kan finnas mindre föda.

Kärrhökarna är vackra fåglar som jag fotograferat många gånger, och det är lika roligt varje gång. Honan är helt brun, medans hanen har vita undervingar. Något jag tycker är väldigt märkligt är att kärrhöken ofta flyger omkring med benen pekade rakt ner. I Kristianstads vattenrike finns brun kärrhök inte bara vid Karpalundsdammarna, utan jag har sett den vid Hercules dammar, och även vid Håslövs ängar. Pulken, där tranorna samlas varje vår, finns den också. Så den är ganska spridd över vattenriket och verkar trivas här förträffligt.

Fotona jag tagit på den här fina kärrhöken är en hane.

English

Brun kärrhök på Karpalundsdammarna.
Brun kärrhök på Karpalundsdammarna.
Brun kärrhök på Karpalundsdammarna.
Brun kärrhök på Karpalundsdammarna.
Brun kärrhök på Karpalundsdammarna.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

16 Responses to Närbild på en brun kärrhök

  1. Vad vacker! Det måste vara hel häftigt att se den typen av fågel på nära håll 🙂

  2. John fina bilder du fångat på den vackra kärrhöken. Vore trevligt att komma till dina spännande fågeltrakter i framtiden,

    • Tack Roffe. 🙂 Tyvärr börjar fågellivet sakta ebba ut. Var vid Hercules idag, svarttärnorna har redan lämnat och är på väg tillbaka till sina semesterorter.

  3. Så vackra bilder på kärrhöken! Det måste vara en härlig känsla när man står där och fotar och känner att man lyckas.

  4. Jag tycker att de här bilderna är de bästa du har fotat på kärrhöken…jag kan till och med se ögonen!! 🙂

  5. Vilka fantastiska bilder igen. Du får säkert ta massor med bilder för att få några som är så bra. Dessutom behövs nog en hel del tålamod.

  6. Fantastiske billeder, John og suveræne enkeltheder 🙂