Knipa på fågeldammarna

Det var längesedan som jag besökte tivoliparken och fågeldammarna, minns faktiskt inte när det var senast. Men i söndags tog jag en sväng dit efter att jag varit på Karpalundsdammarna och fotat. Jag gick först och kollade efter påfåglarna, men de ville inte visa sig för mig. Då såg jag en knipa på fågeldammarna som kom simmande lugnt, efter kom fru knipa. Det är fina fåglar, och har liksom vigg, gula självlysande ögon. Det engelska namnet är goldeneye, de har säkerligen fått namnet efter sina gula ögon.

Det var första gången jag sett en knipa på fågeldammarna på tivoliparken, och de lär säkert slå sig till ro där, kan jag tänka mig. Jag tycker att knipa är en vacker fågel, och den verkar vara troligt lugn av sig. kanske det är utseendet som gör det. När jag ser en knipa blir jag alltid lite glad, varför vet jag inte, men dess utseende och lugna sätt gör nog sitt till. jag har aldrig sett en knipa plötsligt flaxa iväg för att den blivit rädd, som deras kusiner, gräsänderna lätt gör. Den flyter lugnt omkring, tittandes omkring sig, och gör plötsliga dyk, när man minst anar det.

Det är en relativt vanlig fågel, men det är inte så ofta man ser den, och aldrig i flock, utan bara i par. Märkligt nog för en dykand, så har den sina bo i träd eller holkar, och inte vid vattnet eller i vassen. Men det är nog ett smart val, de är ju mer skyddade i träden.

English

Hannen har ett grönsvart skimrande huvud.
Hannen, och honan som är gråbrun till färgen.
Hannen sträcker stolt på sitt huvud.
Plötsligt dök hannen. man ser ringarna i vattnet där han dök.
-Vad glor du på? Kanske hon tänker. 🙂
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

2 Responses to Knipa på fågeldammarna

  1. Riktigt fina bilder. Vad snygg han är! Gillar vattenytan med den härliga brytningen/speglingen.

  2. Snyggt! Jag har fotat också, men på så långt håll som min kamera inte gillar.