Fiskgjusen störtdyker

När jag var vid Karpalundsdammarna i söndags, och fotograferade fiskgjusen, såg jag något märkligt. Fiskgjusen störtdyker plötsligt i luften, precis som om han dyker mot en fisk i vattnet. Lika plötsligt bromsar han upp, och står nästan helt stilla i luften. kanske över på att anfalla mig så att jag går min väg. 😀

När jag besöker fiskgjusarna vid deras bo brukar jag gå till deras bo tills den fiskgjusen som ligger i boet flyger iväg. Då stannar jag, sätter mig ner och fotograferar fiskgjusen. Efter en liten stund så landar den på sitt bo igen, och jag går min väg. Men inte i söndags. Det var nästan helt vindstilla, så den hade ingen vind under vingarna som hjälpte den i luften. Den fick flaxa med vingarna nästan hela tiden, men landa ville den inte.

Jag gick min väg efter några minuter, och den landade på sitt bo, och sina kära ägg. I fjol fick fiskgjusarna en unge, det ska bli intressant att se hur många unga de får i år. De lägger 3-4 ägg, men vid brist på föda överlever oftast bara den först kläckta ungen. Honan kan då till och med mata den största ungen med den svagare!

I Wikipedia står det att hannen har samma boplats år efter år, medan honorna byter boplats. I samma artikel står det även att fiskgjusarna efter parbildning håller samman hela livet. Motsägande, vilket är sant, kanske någon som vet? Iallafall så häckar fiskgjusar vid Karpalundsdammarna varje år, och i samma bo. En bit ifrån deras bo finns ett till, men det har inte blivit “befolkat”.

English

Fiskgjusen störtdyker plötsligt.
Här är den säkert uppe i 130km/h. 🙂
Lika plötsligt som den började att dyka,lika snabbt bromsade den i luften.
Och den är helt stilla i luften…
Han glodde argt på mig, och tänkte säkert, “kan du inte sticka iväg med dig!”. 🙂
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

8 Responses to Fiskgjusen störtdyker

 1. Arletta Ellington says:

  Har du försökt fånga när den tar en fisk nån gång? Den störtdyker då med fötterna före. Jag undrar hur den kan se bytet och hur den gör för att kompensera vattnets ljusbrytning.
  Ellington

  • Nej, jag har inte haft det tillfället. De häckar nästan alltid långt ifrån fiskevatten, och på Karpalundsdammarna finns det ingen fisk. Den fångar nog sin fisk antingen i Helge å, eller vid Aralövssjön.

 2. Härliga bilder på en spännande fågel, fiskgjusen är ett spännande fotoobjekt vet aldrig när den kommer upp med en fisk o klorna.

  • Tack Roffe. 🙂 Ja, jag tycker verkligen om att fotografera dem. Brukar ta ett par hundra foton på dem varje gång jag besöker dem 😀 Man får ha mycket tur om man ska lyckas ta foton på dem när de har en fisk i klorna, de häckar ju inte vid sina fiskevatten.

 3. Grymma bilder John! Otroligt vilken skicklighet den har i luften 🙂 Sista bilden är verkligen pampig 😉
  Intressant fakta också som du delger om fiskgjusen.

 4. Wow vilka bilder!

 5. Vilka fantastiska bilder! Helt otroligt att du lyckas fånga in rörelserna så bra.