De små storkarna har blivit stora

I Viby, strax utanför Kristianstad, häckar numera tre par med vit stork. Det tredje paret är nytt för i år, det första har häckat där sedan slutet av 1990-talet, eller början av 2000-talet. De små storkarna har blivit stora nu, och kan snart flyga, vilket de kan efter 58-64 dagar. När jag var där igår och fotograferade såg jag bara en vuxen fågel på bo nummer två, men det låg säkert ungar nere i boet.

I bo nummer tre, som är det nyaste, och också det minsta, såg jag två söta storkungar. 🙂 I bo nummer ett, det äldsta och allra största såg jag bara överdelen på huvudet på en av storkarna. Det boet är enormt, minst en meter högt och väger… tja ett par hundra kilo, minst,kulle jag tippa på. 🙂

Glädjande är att vi i år fått ett tredje häckande par. De häckar bara ett tiotal meter ifrån varandra, på varsin byggnad. I ett tidigare inlägg fotograferade jag alla tre bona, så man ser skillnaden på storlekarna. Ni kan läsa det här och se bilderna på deras bo. ►Storkar i vattenriket◄ Storkarna förbättrar och bygger på sina bo varje år. Storkarna flyttar tillbaka till sina vinterbostäder i mitten av augusti, men vi har äran att ha ett bofast par här, de stannar året om. Det är de äldsta storkarna som häckat här längst, som är stannfåglar.

Jag brukar besöka dem även på vintrarna, och har märkt att när det snöar så håller de sig hemma i sit stora bo. Varför vet jag inte, det har ju inget tak. 😆 Vi ska vara stolta att vi har häckande storkar i vårt land. I hela Skandinavien är det bara i Sverige (Läs Skåne) och Danmark som vit stork häckar.

‘Som många andra fåglar försvann även storken från Sverige. Redan på 1920-30-talet blev storken mycket sällsynt i landet. Men lyckade storkcenter runt om i Skåne har gjort att vi fått tillbaka den fina fågeln. Just storkar och människor har ett speciellt förhållande. Storkarna tycker om att bygga sina bo i närheten av människor, så de känner sig säkert trygga i vårt sällskap.

I gammal folktro trodde man att om en stork byggde ett bo på deras hus så skyddade det mot eldsvåda. Man ansåg även att storken uteslutande var en nyttig fågel och var därför en populär fågel som åtnjutit människans beskydd. Visst är storken en vacker och mäktig fågel. Den är drygt en meter lång och har ett vingspann på över två meter.

English

Bo nummer två.Det näst äldsta, där såg jag bara en vuxen fågel.
Men storken såg ut som om han/hon tar hand om sina ungar som troligen ligger ner.
Bo nummer tre. Det nya boet för året.
Här i bo nummer tre, det nya för i år, låg det två ungar.
Bo nummer ett. Det äldsta och största. Titta noga så ser du ett huvud sticka upp i mitten av det stora boet. 🙂
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

5 Responses to De små storkarna har blivit stora

  1. Så vackert fotat på storkarna! Vad roligt att kunna få följa dem från att vara ungar till att bli vuxna fåglar 🙂

  2. Vad roligt med storkar. Härligt att de mår så bra och förhoppningsvis blir det fler. Jättefina bilder och ja, jag ser huvudet i det stora boet.

  3. Bara själva storkbona är ju riktiga konstverk. Vilken lycka att kunna följa dem. Det ser ut som om storken är märkt på båda benen, har den kanske en liten sändare? Jättefina bilder.