De sista svarttärnorna

När jag var vid Hercules dammarna i helgen var det ett ovanligt lugn, direkt kände man att något hade “hänt”. Jag tittade ut över den stora dammen, den hade “invaderats” av grågäss. Nu när ungarna är stora så har de kommit fram ur sina gömställen. Där har de fött upp dem i skydd för rovfåglar.

Efter en stund upptäckte jag vad det var som kändes fel, det fanns inga svarttärnor kvar! Jag vet att de bara är här en kort tid, de kommer inte förrän i början av maj, men jag trodde att de iallafall skulle stanna tills i början av augusti. De stannar bara två månader på sina häckningsplatser. Och de stannar ungefär lika länge på sina vinterboplatser, som ligger söder om ekvatorn! Resten av tiden är de på resande fot. Alltså så flyger de mellan sina boplatser i omkring åtta månader! Snacka om långflygare. 🙂 Men de är inte de “värsta” En annan art av tärnor flyger från pol till pol, alltså runt halva jordklotet för att häcka! 😀

Svarttärnorna var det främsta skälet till att jag besökte Hercules dammarna så ofta, underbara fåglar som har en speciell flygteknik som verkligen är svårfotograferad. De “kastar” sig från sida till sida. Speciellt när de precis kommit är de hela tiden i rörelse för att fånga insekter, som är deras basföda. De tar även fiskar. Efter ett tag lugnar de ner sig, och man kan även se dem ryttla över dammarna.

Dessa foton är de sista av svarttärnorna för i år, lite ledsamt, men det är naturens gång. De vackra och energiska svarttärnorna är en av mina absoluta favoritfåglar.

English

Svarttärna på Hercules dammarna.
Svarttärna på Hercules dammarna.
Svarttärnan sitter på sin favoritplats.
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

5 Responses to De sista svarttärnorna

  1. Arletta Ellington says:

    Vet du om svarttärnorna lyckades få ungar på vingarna?
    Ellington

    • Ungarna lämnar boet redan efter två veckor, de kan inte flyga då, men de klarar sig bra. Föräldrarna tar fortfarande hand om dem såklart. 🙂

  2. Fina bilder som vanligt på svarttärnorna, ja tiden går fort nu tänk att en del fåglar redan börjar ge sig av, tråkigt. Vi har ännu inte haft någon riktig sommar här i Hälsingland bara någon enstaka dag med lite värme mest kyla hårda vindar och kyligt. Tror inte alla svart-vita flugsnappare fått ut ungar dåligt med mygg och andra insekter för kallt.

  3. Jättefina bilder! Synd att de redan ger sig av men jag är säker på att du hittar nya, spännande motiv.