Kristianstad kommuns långsamma utplåning av snokar

I flera år har jag bråkat med kommunen angående att de tar väck snokarnas äggläggningshögar vid Hammarslundsvallen/Snokleden, vid Hammarsjön. I år struntade de helt i att återställa dem. Enligt Jonas Schrevelius, chef på kommunen, lovade han mig i somras att de skulle återställas.

This is a long story, so the English version can you read hereKristianstad Municipality slowly extinction of grass snakes

Efter några veckor i sensomrars skickade han ut 4 arbetare från kommunen.  Jag visade var högarna skulle placeras, och vilket material det skulle vara. Inget hände!!! Efter upprepade kontakter med Jonas LOVADE han att ta tag i detta. Men det sista samtalet han ringde sa han att inget skulle göras förrän i Mars månad nästa år! Då är det försent för snokarna att lägga sina ägg.

Äggläggningshögarna fungerar ungefär som en kompost, det alstras värme inne i högen. Snokarnas ägg behöver minst 20°C konstant, då blir de kläckta, små och svaga. Den ideala temperaturen är 27°C, då blir de större och energirikare och har större chans att fly undan rovdjur. Det finns många fiender. Allt från fåglar och katter, igelkottar till många andra djur är snokarnas fiende. Detta är en stor skam för Kristianstads kommun som saluför sig att vara en kommun som värnar om naturen!

Jag har även gjort en JO anmälan mot både kommunen och länsstyrelsen. Där ringde en av cheferna upp mig och ljög mig rakt upp i ansiktet! Han sa att snokarna är inte lika fridlysta som huggormarna! Enligt Jonas Wahlström på Skansen som jag pratat med, är detta ett horribelt uttalande! Han rekommenderade mig att vända mig till tidningarna för att ställa bland annat länsstyrelsen mot väggen för deras uttalande. Detta är ett GROVT brott mot miljöbalken och fridlysningen, vilket ger böter eller fängelse upp till två år. Jag hoppas de ansvariga blir dömda till det sistnämnda!!! 😡😡😡😡 Och även får lämna sina tjänster på kommunen/länsstyrelsen vilket de missbrukar och inte sköter!

När jag gjorde en anmälan hos länsstyrelsen, vilket är den första instans man ska vända sig till, gjordes ingen utredning. Påpekas skall att flera personer sitter på dubbla stolar, både hos kommunen och på länsstyrelsen. För ett par veckor sedan gjorde jag en polisanmälan mot Kristianstads kommun. Kommunen har gjort ett allvarligt lagbrott mot miljöbalken där det tydligt står att alla ormar och grodor är fridlysta.

Fridlysning innebär att individer av en art inte får plockas, samlas in, dödas eller skadas på något annat sätt.

Fridlysning
4 § I fråga om vilda fåglar och i fråga om sådana vilt levande djurarter som i bilaga 1 till denna förordning har markerats med N eller n är det förbjudet att
1. avsiktligt fånga eller döda djur,
2. avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings-, övervintrings- och flyttningsperioder,
3. avsiktligt förstöra eller samla in ägg i naturen, och
4. skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Förbudet gäller alla levnadsstadier hos djuren.

Kristianstads kommun och Kristianstads länsstyrelse struntar totalt i detta, och eftersom de både är skyldiga till brotten, och inget gjort för att rätta til detta så anser jag att detta är ett av de grövsta brotten i lagen mot fridlysning. Nu har jag kontaktat lokaltidningen som kom ut med en artikel idag. Nästa steg blir att kontakta TV, detta måste bli känt över hela landet, och även i övriga världen vad “duktiga” Sverige beter sig!

Jag anser att rubriken är rättfärdig, kommunen som aldrig har brytt sig om dessa fina djur verkar ha bestämt sig att utplåna dessa genom att hindra dem att reproducera sig! Eftersom det finns en naturlig näringskedja är det viktigt att djuren kan reproducera sig. Annars dör de ut, och det får även konsekvenser för andra djurarter.

Jag vill tacka Kristianstadsbladet med reportern Lukas Ernrot för ert engagemang och ett bra reportage!

Dagens Kristianstadsbladet med en bra artikel om snokarna av reportern Lukas Ernryd.
 
Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

11 Responses to Kristianstad kommuns långsamma utplåning av snokar

 1. Men så bra jobbat John!!! Många gånger kan media vara en bra hjälp för att nå ut med ett budskap som folk inte har en susning om. Det blir jobbigt för pamparna att svara när det blir allmänt känt haha 😀
  Vad roligt att tidningen tog dig på allvar 🙂

 2. John hoppas att det hjälper inför nästa vår.

 3. Kanske dags att sätta kommunaltjänstemännen på skolbänken så de får lära sig ett och annat om djurs behov. Nu får vi bara hoppas att deras hem invaderas av möss i vinter.

  /Skvitt

 4. Tråkigt att man missar en säsong, men utan ditt engagemang vore det helt kört för snokarna i området.

 5. Vi har samma problem här med de myndigheter som har ansvaret för naturskyddet. De struntar i lagarna helt. Det hjälper inte ens att anmäla dem, men det fortsätter vi med ändå. Någongång måste det ju anmälningarna nå någon ensam stackars vettig person på någon myndighet som törs ta tag i de frågorna. Du gör helt rätt! Fortsätt att kämpa för snokarna!

 6. Pingback:The authorities for protecting nature fails big time | Annas Art - FärgaregårdsAnna

 7. Well done – and keep fighting.,