Torups slott

Torups slott är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Det har ett åttakantigt torn, som är ganska ovanligt för slott. Jag tycker slottet är väldigt vackert, ett av de vackraste slotten som jag har fotograferat. Det ligger också väldigt fint, med en sjö liggandes intill slottet.

Den som uppförde slottet var Görvel Fadersdotter (Sparre), änka efter Truid Gregersen Ulfstand. Hon uppförde den nuvarande slottsbyggnaden, till sin sons ära. Den danske kronprinsen, Kristian IV, sedermera kung, som besökte slottet ofta, lät dämma upp en sjö som omgav slottet fram till år 1775. Sjön går idag inte runtom slottet längre, utan det var säkert mer som ett försvar. Sverige och Danmark låg ofta i krig på den tiden.

Danskarna var på den tiden ett krigiskt folk, och det var även de som startade det långdragna svensk-danska kriget redan 1468! Det blev många slag genom tiderna. Närmare bestämt 13 stycken, av vilka Sverige vann nio! Det tog sitt slut i freden i Roskilde,1658, där Danmark fick avträda stora landmassor. Bland annat Skåne, Blekinge Halland, Bohuslän, Bornholm samt Trodhjems Amt, som de fick avträda till Sverige.

Danskarna fick sedermera tillbaka Bornholm, och Trondhjems Amt gick tillbaka till Norge, som Danskarna regerat över i hundratals år, ända sedan 1536, då deras självständighet förvann och övergick helt till Danmark.

I samband med att Skåne blev svenskt drogs Torups slott in till staten, men 1735 fick släkten Ulfeldt, som köpte slottet 1647, tillbaka det. Det var Ulfeldts dotterson, Jochum Beck som blev ägare.

Torups slott har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Den ursprungliga borgen låg på en kulle som kallades Askebacken, strax norr om dagens stall och ladugårdar.

Jag har besökt rätt många slott, och måste säga att detta är ett av de finaste. Både till sett av byggnaden och omgivningen, och jag rekommenderar verkligen ett besök! 🙂  Idag ägs slottet av Malmö stad.

English

Torups slotts framsida.
Slottets gavel med det åttakantiga tornet.
Baksidan av slottet med sjön som en gång försörjde den borttagna sjön som gick runt slottet.
Visst är det ett vackert slott, Torups slott! 🙂
Humleträdgården. Förr i tiden var det stora odlingar på slottets ägor.
Slottsbrunnen, byggd så sent som 1923. Säkert bara en dekorationsbrunn.
Ingången till den fina rosenträdgården.

Här ka ni se alla fotona från slottet och dess omgivning. ►Slottet i Torup med omgivning

Klicka på bilderna för att se dem i större format. Besök gärna vårt stora fotogalleri, länk finns i menyn - Click on the images to see a larger view. Please visit our large photo gallery, link is in the menu.
Share this

4 Responses to Torups slott

  1. Such a fascinating history, and so well preserved!

  2. Oj så vackert! 🙂

  3. Vilket vackert slott! 🙂